Παράσταση χορού & Contact Improvisation “Clinamen”: Φυσικές και απροσδόκητες παρεκκλίσεις της κίνησης

Παράσταση χορού &  Contact Improvisation Clinamen”: Φυσικές και απροσδόκητες παρεκκλίσεις της κίνησης.

Το Present Body studio της Χριστίνας Κλεισιούνη διοργανώνει την παράσταση χορού & Contact Improvisation Clinamen”. 5 ερμηνευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μία συλλογική ομάδα χορού, αυτοσχεδιάζει σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Παπαβασιλείου.

To έργο παρουσιάζεται στην Αθήνα και στο Λονδίνο (28, 29/6/14).

Μ. Πέμπτη 17/4/14 στις 21:30 στο studio Κινητήρας.

Είσοδος ελεύθερη.

 

Χορός:

Βανιώ Παπαδέλλη (Λονδίνο, Αθήνα)

Γιάννα Παπαδοπούλου (Θες/κη)

Gabriel Greca (Αργεντινή)

Lior Ophir (Ισραήλ)

Χριστίνα Κλεισιούνη (Αθήνα)

Μουσική:

Σαβίνα Γιαννάτου (φωνή)

Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο)

 

 "Clinamen" σημαίνει:  Μικρή παρέκκλιση, η ελεύθερη κίνηση που δεν υπακούει σε καμιά αναγκαιότητα. Ο όρος αποτελεί το θεμελιώδες αξίωμα της σύγχρονης φυσικής στη θεωρία του χάους. Σε απρόσμενες στιγμές και ακαθόριστους χώρους, η αιώνια και συμπαντική πτώση των ατόμων διαταράσσεται από μια μικρή παρέκκλιση (swerving), που ο Λουκρήτιος, επηρεασμένος από τον Επίκουρο, ονομάζει Clinamen.
Οι τυχαίες συγκρούσεις, τα μικρά πλήγματα των «ατόμων» που έρχονται σ’ επαφή απροσδόκητα, δημιουργούν την αλλαγή στην προκαθορισμένη πορεία της βαρύτητας. Ο στρόβιλος, η δίνη (vortex) που αναπτύσσεται, γίνεται η αιτία της δημιουργίας στη φύση.
Αυτό το απρόσμενο και το ακαθόριστο γεγονός, η παρέκκλιση των ατόμων που επιφέρει την αλλαγή μέσα από συγκρουσιακές τυχαίες συναντήσεις, ισοδυναμεί με την ελεύθερη βούληση που έχουν τα έμβια όντα στον φυσικό κόσμο.

Ο αυτοσχεδιασμός, η κίνηση των σωμάτων στο χώρο, ο χορός που στηρίζεται στο νόμο της εμπειρίας του απρόβλεπτου, διαπραγματεύεται τη δημιουργία της ιστορίας 5 ερμηνευτών από διαφορετικές χώρες που πειραματίζονται σαν σχήμα χορού για πρώτη φορά. Οι χορευτές αφήνουν τη σύνθεση να αναδυθεί όπως αυτή θέλει να προκύψει «ελεύθερα», στον κενό χώρο. Η ομάδα χρησιμοποιεί σαν εργαλεία έκφρασης και πρακτικής το Contact Improvisation, Somatics, το Σωματικό Θέατρο, τον Σύγχρονο Χορό.

 

Το έργο είναι μια παρουσίαση της δουλειάς που βρίσκεται σε εξέλιξη  και δημιουργείται με την κοινή σύμπραξη όλων των ερμηνευτών. Θα παρουσιαστεί ξανά στο Λονδίνο στις 28 - 29 Ιουνίου με διοργανώτρια την Βανιώ Παπαδέλλη και συνδιοργανώτρια την Χριστίνα Κλεισιούνη.

 

Η παράσταση διοργανώνεται από το Present Body στα πλαίσια του φεστιβάλ Artistic Residency.

Κρατήσεις θέσεων: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Στούντιο

Ερεχθείου 22, Ακρόπολη
Αθήνα 11742

Τηλ: 210.9248 328
 

Πρόσβαση:

Μετρό: Ακρόπολη, Συγγρού-Φιξ
Τραμ: Συγγρού-Φιξ
Λεωφορεία: Α2, Β2, Ε22, 040, 126, 136, 137,202, 230, 550
Τρόλεϋ: 1, 5, 10, 15

Παραγωγή & οργάνωση Present Body studio