Ζεν Σιάτσου

«Σιάτσου», στα ιαπωνικά, σημαίνει «πίεση με τα δάχτυλα». Πρόκειται για μια αρχαία ολιστική μέθοδο εναρμόνισης της ενέργειας του ανθρώπου η οποία αναπτύχθηκε τον 20ό αιώνα και βασίζεται στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας και της Ιαπωνίας, όπως και ο βελονισμός.

Γιατί εφαρμόζεται

Σκοπός του είναι να επιφέρει ευεξία και μέγιστη ζωτικότητα στο άτομο, επιδρώντας άμεσα στο σώμα, το νου και το πνεύμα· η ροή της ενέργειας εξισορροπείται και ο οργανισμός ανακτά τις δυνατότητές του για αυτοθεραπεία. Το Ζεν Σιάτσου λειτουργεί ως συμπληρωματική αγωγή υγείας, χωρίς να υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια, συνεισφέροντας στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής του ατόμου και στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας.

Σε ποιούς απευθύνεται

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διαρκή σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Επιδρά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του άγχους που ευθύνεται για πολλές σωματικές και ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες, σε προβλήματα συναισθηματικής φύσης (π.χ. κατάθλιψη), σε μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. στον αυχένα, τη μέση και τα γόνατα), σε ενοχλήσεις περιόδου, αϋπνίες, κούραση, πονοκεφάλους, δυσκολία στη συγκέντρωση, σε παθήσεις του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος, κ.ά.

Η συνεδρία

Τα αίτια της ανισορροπίας στον οργανισμό εντοπίζονται μέσω της θεωρίας των ενεργειακών καναλιών (μεσημβρινοί) τα οποία συνδέονται με τα ζωτικά όργανα του σώματος. Προκειμένου να επέλθει η τόνωση, η χαλάρωση και η ισορροπία, δηλαδή για να διατηρηθεί η ομοιόσταση στον οργανισμό, εφαρμόζουμε σταθερές πιέσεις με τα δάκτυλα, τις παλάμες, τους πήχεις, τα γόνατα και τα πέλματα, με ανώδυνο και ασφαλή τρόπο. Παράλληλα με τις πιέσεις, εφαρμόζονται τεχνικές που κινητοποιούν τις αρθρώσεις, μαλάξεις και διατάσεις -- μέθοδοι χειρισμού που χρησιμοποιούνται στη φυσικοθεραπεία ή τη χειροπρακτική.

Η συνεδρία διαρκεί μία ώρα. Ο δέκτης, ντυμένος με άνετα ρούχα που καλύπτουν όλο του το σώμα, είναι ως επί το πλείστον ξαπλωμένος σε ένα ειδικό στρώμα στο δάπεδο. Το βάθος των πιέσεων και η ποιότητα στο άγγιγμα προσαρμόζονται ανάλογα με την ένταση ή την έλλειψη της ενέργειας που υπάρχει στο σώμα του. Η προσέγγιση είναι φιλική, με σεβασμό προς την κατάσταση του οργανισμού και τις δυνατότητες του ατόμου, προς αυτό που το ίδιο το σώμα αναδεικνύει ως ανάγκη για χαλάρωση, άνοιγμα, τόνωση, στήριξη ή ενδυνάμωση. Έτσι, ο οργανισμός ξεκουράζεται από χρόνιους πόνους και στρες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας, ο άνθρωπος δέχεται ζεστασιά και φροντίδα και αφυπνίζει ξεχασμένες αισθήσεις.